Ο μυθικός ποταμός Ευρώτας

Ο μυθικός ποταμός Ευρώτας

Ο μυθικός Ευρώτας, είναι απόλυτα ταυτισμένος με την πόλης της Αρχαίας Σπάρτης αφού αυτή, είχε χτιστεί σε ύψωμα κοντά στη δεξιά όχθη του.

Το όνομα του οφείλεται στον ξακουστό βασιλιά της Λακωνίας Ευρώτα, όπου με την γυναίκα του Ευρυδίκη έκαναν την όμορφη Σπάρτη από την οποία πήρε το όνομα της η ομώνυμη πόλη. Ένα από τα φιλόδοξα όνειρα του βασιλιά Ευρώτα ήταν με κάποιο ρηξικέλευθο τρόπο να ρυθμίσει την κοίτη του ποταμού. Κατάφερε λοιπόν να διώξει τα λιμνάζοντα νερά γύρω από τη Σπάρτη άνοιξε διώρυγα και διοχέτευσε τα νερά προς τη θάλασσα. Έτσι δημιουργήθηκε το ποτάμι, που πήρε το όνομα του βασιλιά. Ο ποταμός της Λακωνίας, είναι ο αρκετά μεγάλος ποταμός που έχει τις πηγές του στο οροπέδιο της Ασέας στην Αρκαδία, σε υψόμετρο 500 μέτρων, νότια της Μαντινείας.

Το μήκος του είναι περίπου 90 χλμ ενώ διέρχεται μεταξύ των μεγάλων βουνών του Ταΰγετου και του Πάρνωνα. Περνάει δίπλα από τη Σπάρτη, δημιουργεί την μεγάλη πεδιάδα του Ευρώτα και καταλήγει στις εκβολές του στον Λακωνικό κόλπο. Από τα νερά του Ευρώτα υδρεύονται οικισμοί και αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης στη Λακωνία. Το δέλτα του αποτελεί έναν από τους τελευταίους υγρότοπους στο νότιο τμήμα της Ελλάδας και έχει τεράστια σημασία για την περιοχή.

Στο σύνολο της διαδρομής του ο ποταμός περιβάλλεται από όμορφα πλατάνια, ιτιές και καλαμιές. Στις όχθες του υπάρχουν πολλά υδρόβια φυτά ενώ τα νερά το αποτελούν ήρεμο καταφύγιο για πολλά χέλια, βατράχια, αλλά και διάφορα είδη πουλιών. Οι όχθες του ποταμού αποτελούν επιπρόσθετα και το μέρος όπου η θαλάσσια χελώνα caretta caretta αναζητά την τροφή της.

Ένα σημαντικό μέρος του ποταμού Ευρώτα μπορούν να προσπελαστεί σχετικά εύκολα από τον επισκέπτη. Κατά την διάρκεια του χειμώνα και ειδικά από τον μήνα Ιανουάριο έως τον Απρίλιο όταν μεγάλες ποσότητες νερού ρέουν μέσα στον ποταμό, πολλοί είναι οι τολμηροί που επιλέγουν να διασχίσουν την διαδρομή αυτή με το κανό.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

22°C
37%
2.63 m/s