Γερολιμένας

Γερολιμένας

Ο Γερολιμένας είναι παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Λακωνίας και ίσως και ο πιο γραφικός. Τα παραδοσιακά, πέτρινα κτίρια φτάνουν σχεδόν τη θάλασσα και το επιβλητικό τοπίο της Μάνης αγκαλιάζει τον οικισμό.

Ο Γερολιμένας βρίσκεται σε έναν φυσικό όρμο με γαλαζοπράσινα σχεδόν διάφανα νερά. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη με τους επισκέπτες να στρέφονται σε αυτό το γραφικό, μικρό αλλά όμορφο άκρο της Λακωνίας για ήρεμες και χαλαρές στιγμές.

Έχει αξιόλογη τουριστική υποδομή και είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες που εκτιμούν τον διαφορετικό «αέρα» της λακωνικής Μάνης κι αναζητούν έναν προορισμό χαλάρωσης αλλά και εξερεύνησης. Η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη και η φιλοξενία που συναντά κανείς το καθιστούν ένα μέρος που αξίζει να γνωρίσετε έστω και μια φορά είτε περνώντας από τη Λακωνία, είτε κανονίζοντας ένα ταξίδι αποκλειστικά γι’ αυτό τον οικισμό.

Κατά τους αρχαίους χρόνους θεωρούταν ιερό λιμάνι και πιστεύεται ότι και από εκεί προήλθε η ονομασία του.

Ο Γερολιμένας είναι κτισμένος σε υψόμετρο 8 μέτρων και βρίσκεται στο νότιο άκρο της Μάνης. Κοντά στον Γερολιμένα καταλήγει το υψίπεδο Εμπρός. Απέχει 49 χλμ από το Γύθειο και 95 χλμ από την, πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, Σπάρτη. Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των θαλασσών. Η οικονομία του Γερολιμένα βασίζεται κυρίως στον τουρισμό.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ο Γερολιμένας ήταν ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ο Γερολιμένας ήταν ακατοίκητος μέχρι τη δεκαετία του 1870. Τότε, ο Μιχάλης Κατσιμαντής, ένας έμπορος από το Κατωπάγκι, έφτιαξε στην περιοχή ένα μώλο, μαζί με ένα πύργο με διαβατικό ενωμένο με μακρόστενο διώροφο κτίριο. Στον όρμο στη συνέχεια ήρθαν και κατοίκησαν και άλλοι προερχόμενοι από το Νικλιάνικο, το Κατωπάγκι και τα Μέσα Χωριά, κτίζοντας κατοικίες, αποθήκες, καταστήματα και πανδοχείο. Στην συνέχεια ακολούθησε η εμπορική αξιοποίηση του οικισμού. Υπάρχουν αρκετά νεοκλασικά κτίσματα τα οποία χρονολογούνται εκείνη την περίοδο. Ακόμα στην περιοχλή σώζονται και δύο μικροί πολεμικοί πύργοι.

Παράλληλα ο Γερολιμένας αποτελούσε σημαντικό αλιευτικό καταφύγιο με πολλές εγκαταστάσεις διάθεσης πάγου, καταστήματα διακίνησης αλιευμάτων καθώς και λιμάνι προσέγγισης σπογγαλιευτικών σκαφών. Ήταν ένα από τα τελευταία λιμάνια προσέγγισης των ελληνικών αλιευτικών που κατευθύνονταν προς τις ακτές της Αφρικής και λιμάνι επιλογής κατά την επιστροφή τους. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 στον όρμο του Γερολιμένα προσέγγιζε το πλοίο της άγονης τότε ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιώς - Νότιας Πελοποννήσου-Κυθήρων.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

18°C
62%
4.64 m/s

Κοντά σε Γερολιμένας

* Οι αποστάσεις μετρούνται σε ευθεία γραμμή. Ο πραγματικός χρόνος μπορεί να διαφέρει.