Γύθειο

Γύθειο

Το Γύθειο είναι κωμόπολη και λιμάνι που βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιου και αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου και το δεύτερο της νότιας Πελοποννήσου. Το λιμάνι του Γυθείου, αν και θεωρείται από τα ασφαλέστερα λιμάνια λόγω της θέσης του, είναι αβαθές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσδέσουν σε αυτό μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μικρού προβλήτα με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι.
Το Γύθειο εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία τον 5ο αιώνα π.Χ. Οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής πίστευαν ότι σήμαινε «Γη των θεών». Σύμφωνα με το γεωγράφο Παυσανία, ο Πάρις πέρασε σε αυτό την πρώτη του νύχτα με την Ωραία Ελένη ύστερα από την αρπαγή της. Όταν ξέσπασε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, το Γύθειο πολιόρκησε ο Αθηναίος στρατηγός Τολμίδης με 50 πλοία και 4.000 οπλίτες, το κατέλαβε και το έκαψε. Το έκτισε ξανά ο Σπαρτιάτικος στόλος κατά την διάρκεια του πολέμου.

Πολλά ερείπια από τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διασώζονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ από την αρχαιότητα διασώζονται στην παλιά πόλη το αρχαίο θέατρο και στον λόφο πίσω από την πόλη τα ερείπια ενός ιερού του Διονύσου. Το 375 μ.Χ. συνέβη ένας μεγάλος σεισμός, όπου το παλιρροιακό κύμα που δημιουργήθηκε καταπόντισε το Γύθειο στα νερά του Λακωνικού Κόλπου θάβοντας ή πνίγοντας όσους από τους κατοίκους του δεν κατάφεραν να διασωθούν στα γύρω υψώματα. Έτσι, από την παλαιά πόλη έμεινε μόνο ένα τμήμα που σήμερα λέγεται «Παλαιόπολη». Σ΄ αυτό το τμήμα και στον παρακείμενο θαλάσσιο βυθό, βρέθηκαν τα περισσότερα αρχαία μάρμαρα, ψηφιδωτά δάπεδα, τμήματα αγαλμάτων θεών, ηρώων και αρχόντων.

Κατά τον Μεσαίωνα το Γύθειο ήταν τελείως ξεχασμένο. Η τοποθεσία που προϋπήρχε ονομάστηκε «Μαραθονήσι» από το γνωστό μυρωδικό φυτό, το μάραθο, που βλάσταινε πλούσια στη νησίδα Κρανάη και τη γύρω στεριά.

Το σύγχρονο Γύθειο ιδρύθηκε από τον Τζανέτο Γρηγοράκη ή Τζανήμπεη, ο οποίος ήταν ο τρίτος Μπέης της Μάνης. Αρχικά δημιουργήθηκε ένας οικισμός δίπλα στο καραβοστάσι γύρω από το ναό του Άη Γιώργη και τον πύργο του Καπετάν Δημητράκη Γρηγοράκη, ο οποίος προστάτευε τόσο το λιμάνι όσο και το Μαραθονήσι απέναντι. Διαμορφώθηκε πλατεία με καταστήματα και εργαστήρια και γύρω της κτίστηκαν μικρά σπίτια. Στις 23 Μαρτίου του 1821 οι Γρηγοράκηδες μαζί με άλλους οπλαρχηγούς της Ανατολικής Μάνης ύψωσαν στο Μαραθονήσι - Γύθειο την σημαία της Επανάστασης. Μετά τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, το Γύθειο συνέχισε να αναπτύσσεται γρήγορα, προσελκύοντας κατοίκους της Μάνης χάρις στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του Γυθείου με τον Πειραιά. Το παλαιό και το νέο τμήμα της πόλης ενώθηκαν με παραθαλάσσιο δρόμο. Επίσης, το Μαραθονήσι ενώθηκε με μόλο με την στεριά.

Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στους δρόμους του Γυθείου και να θαυμάσει τα διάφορα αξιοθέατά του. Στο Γύθειο θα δείτε το Παρθεναγωγείο, το οποίο χτίστηκε το 1886 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Τσίλλερ και το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο Δημαρχείο. Στην κορυφή του βουνού Κούμαρος βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων με πανοραμική θέα προς το Γύθειο και όλο τον Λακωνικό Κόλπο, μια θέα που θα σας κόψει την ανάσα.

Λίγο έξω από το Γύθειο βρίσκεται το Αρχαίο Γύθειο, στο οποίο σώζονται ο ναός των αυτοκρατόρων Αυγούστου και Τιβέριου, τα λουτρά και το αρχαίο θέατρο της πόλης από τα ρωμαϊκά χρόνια. Οι πιο κοντινές παραλίες που θα συναντήσετε είναι στα ανατολικά η Σελινίτσα, μια παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία, στην οποία αναπαράγεται η θαλάσσια χελώνα caretta-caretta και 2χλμ νότια του Γυθείου η δημοφιλής παραλία του Μαυροβουνίου με αμμουδιά 6 χλμ., κρυστάλλινα νερά, ιδανική για θαλάσσια σπορ. Πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά θα συναντήσετε την παραλία Βαλτάκι όπου μπορείτε να δείτε το σκουριασμένο σκαρί του ναυαγισμένου πλοίου «Δημήτριος».

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

18°C
46%
0.38 m/s