Πλύτρα

Πλύτρα

Η Πλύτρα ανήκει στον Ασωπό του νομού Λακωνίας. Είναι ένας παραθαλάσσιος αραιοχτισμένος οικισμός πολύ κοντά στα Παπαδιάνικα του Δήμου Μονεμβάσιας και 17 χλμ. από τους Μολάους.

Γνωστές παραλίες της Πλύτρας είναι η Παχειά Άμμος, η οποία έχει διακριθεί και με την Γαλάζια Σημαία. Η άλλη γνωστή παραλία είναι εκείνη της Αρτάνης. Στην παραλία Αρτάνης βρίσκεται το πρώτο σπίτι (ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο) που κτίστηκε στην Πλύτρα, από την οικογένεια Βενετσανάκη, πολύ πριν το 1870. Η παράδοση της περιοχής ισχυρίζεται ότι σε αυτήν την οικία είχε φιλοξενηθεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Ο λιμένας της Πλύτρας εκτός από τα σκάφη και τις ψαρόβαρκες των μονίμων κατοίκων μπορεί να φιλοξενεί και σκάφη αναψυχής. Παλαιότερα ήταν λιμένας προσέγγισης πλοίων της άγονης γραμμής Πειραιά - Γυθείο - Καλαμάτα - Πάτρα - Κέρκυρα. Στην Πλύτρα υφίσταται τελωνειακός υπάλληλος που εκτελεί παράλληλα καθήκοντα υπαλλήλου λιμένος, υπαγόμενος στο Υπολιμεναρχείο Γυθείου.

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει διάφορες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, περιπάτους, ποδηλασία, τζόκιγκ, ορειβασία, αγροτουρισμό, ιστιοπλοΐα και ψάρεμα. Στην Πλύτρα έχει την έδρα της η Δανειστική Λέσχη Φίλων Ποδηλάτου "Ποδηλατοπαρέα"

Απέναντι από την Πλύτρα και πριν από το ακρωτήριο Ξυλί βρίσκεται ο οικισμός Καραβοστάσι με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια. Στον όρμο Ξυλί βυθίστηκε τορπιλάκατος από γερμανικά αεροπλάνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και βρίσκεται σε βάθος 9 έως 12μ.

Στην Πλύτρα, στην περιοχή Κοκκινιές, υπάρχει η βυθισμένη πόλη του αρχαίου Ασωπού, τα ερείπια της οποίας διακρίνονται με γυμνό μάτι μέσα στη θάλασσα και κατά μήκος της ακτής. Η πόλη βυθίστηκε το 365 μ.Χ. μετά από ισχυρό σεισμό, στον οποίο οφείλεται και ο χωρισμός του βράχου της Μονεμβασιάς. Ο Ασωπός είχε ασφαλές λιμάνι και δικό του νόμισμα με την επιγραφή ΑΣΩΠΕΙΤΩΝ. Η πόλη σημείωσε μεγάλη ακμή κατά την Ρωμαϊκή εποχή έως τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια. Λείψανα της Ρωμαϊκής πόλης, η οποία πιθανότατα είχε ανεγερθεί στα ερείπια της αρχαίας πόλης του Ασωπού, βρίσκονται στην περιοχή. Συγκεκριμένα, στον δυτικό τομέα του οικισμού υπάρχουν ερείπια κτιρίων και Ρωμαϊκοί τάφοι. Στον νοτιοανατολικό τομέα, και σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, σώζονται σε κατάσταση θεμελίωσης τα διαμερίσματα Ρωμαϊκού λουτρού, τα λείψανα, (μικρών διαστάσεων) θεάτρου, καθώς και τμήματα τοίχων και δαπέδων που, πιθανόν, ανήκουν σε λουτρικές εγκαταστάσεις.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

16°C
55%
7.25 m/s