Αρχαία Σπάρτη

Αρχαία Σπάρτη

Η Σπάρτη είναι μια από τις πιο ξακουστές πόλεις της Ελλάδας. Η ιστορία ξεκινά πολλά χρόνια πίσω καθώς τα πρώτα ανθρώπινα ίχνη ανάγονται στη Νεολιθική περίοδο. Η πρώτη αναφορά που έχουμε για την πόλη γίνεται από τον Όμηρο στα έπη του καθώς η Σπάρτη αποτελούσε το ισχυρό μυκηναϊκό βασίλειο του Μενελάου αδερφού του Αγαμέμνονα, ενώ ο Μενέλαος ήταν ο βασιλιά της Σπάρτης. Σύζυγος του Μενέλαου ήταν η ωραία Ελένη όπως ήταν γνωστή στην ιστορία εξαιτίας της απαράμιλλης ομορφιάς, η οποία αποτέλεσε την αιτία για ξεσπάσει ο Τρωικός πόλεμος.

Στην Αρχαία Ελλάδα η Αρχαία Σπάρτη αποτελούσε σημαντική πόλη- κράτος. Ήταν χτισμένη τις όχθες του ποταμού Ευρώτα στη Λακωνία στο νότιο ανατολικό μέρος της Πελοποννήσου. Αποτελεί μια πόλη με ένδοξο παρελθόν και μεγάλη ιστορία που έχει αφήσει το αποτύπωμα της στην παγκόσμια ιστορία.

Η ιστορία της Σπάρτης είναι η ιστορία μιας κοινωνίας που καμία άλλη πόλη δεν διαθέτει σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Η Σπάρτη και οι κάτοικοι της πάντα ξεχώριζαν για την πειθαρχία τους, την υπακοή τους στους νόμους αλλά και για τον απλό και λιτό τρόπο ζωής τους. Η μεγάλη στρατιωτική δύναμη της Σπάρτης οφειλόταν κατά κύριο λόγο στο εξαιρετικό σύστημά της Αγωγής που είχε επιβάλει η νομοθεσία του Λυκούργου, κάτι που ήταν μοναδικό στην Αρχαία Ελλάδα. Ολόκληρη η ζωή των Σπαρτιατών ήταν σαν μια συνεχή προετοιμασία για τον πόλεμο για αυτό άλλωστε είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν τον θρύλο της ανίκητης στρατιωτικής δύναμης. Άλλωστε αυτό που αναδείκνυε την Σπάρτη σε σχέση με τις άλλες πόλεις ήταν ένα μοναδικό ήθος που διαπότιζε όλες τις πτυχές του στρατιωτικού βίου.

Στην περιοχή αυτή υπάρχουν αξιόλογα μνημεία ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Στην νοτιοδυτική πλαγιά της ακρόπολης της Αρχαίας Σπάρτης βρίσκεται και το Αρχαίο Θέατρο της. Η ύπαρξη του θεάτρου στην Σπάρτη αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς ήδη από τον 5ο αιώνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τέλεση λατρευτικών εορτών. Παρόλα αυτά οι αρχαιολογικές έρευνες που έχει πραγματοποιηθεί δεν ταυτοποιούν ότι το τότε θέατρο της κλασσικής περιόδου βρισκόταν στην ίδια τοποθεσία με το θέατρο που αντικρύζει σήμερα ο επισκέπτης.

Η κατασκευή του θεάτρου χρονολογείται στη μετάβαση από την Ύστερη Ελληνιστική εποχή στην Πρώιμη Ρωμαϊκή, γύρω στο 30-20 π.Χ. Το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας που φτάνει μέχρι και τα 140 μέτρα. Αυτό που εντυπωσιάζει ωστόσο τον επισκέπτη δεν είναι μόνο το μέγεθος του αλλά και η ποιότητα κατασκευής που έχει, αφού ήταν κατασκευασμένο από τοπικό λευκό μάρμαρο. Κύριο χαρακτηριστικό του θεάτρου ήταν ότι η σκηνή ήταν κινητή και όχι μόνιμη. Η κινητή αυτή σκηνή μετακινούνταν με ρόδες και φυλασσόταν σε ένα κτήριο στην δυτική πάροδο. Στο τέλος του 1ου αι. μ.Χ. το θέατρο απέκτησε σταθερή μνημειώδη διώροφη μαρμάρινη ρωμαϊκή σκηνή, κορινθιακού ρυθμού, ως δώρο του Αυτοκράτορα Βεσπασιανού. Τέλος το κοίλον του θεάτρου ήταν αρκετά ευρύχωρο με χωρητικότητα 17.000 θεατών όπως έχει και το θέατρο της Επιδαύρου.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

22°C
45%
1.05 m/s