Πελλάνα

Πελλάνα

Μόλις δεκαπέντε λεπτά μετά το όμορφο Καστόρι ο δρόμος, μας οδηγεί στην Πελλάνα το χωριό των θολωτών μυκηναϊκών ταφών. Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου ενώ στα βορειοανατολικά του χωριού βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Πελλάνας με λείψανα Πρωτοελλαδικών, Μυκηναϊκών και Ελληνιστικών χρόνων. Πιο συγκεκριμένα έχει αποκαλυφθεί νεκροταφείο με πέντε θαλαμωτούς τάφους κυκλικού σχήματος και άλλα σημαντικά εκθέματα που εκτίθενται σε ειδική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Στην θέση Σπηλιές το 1926 ανακαλύφθηκε το μυκηναϊκό νεκροταφείο. Στο σημείο αυτό υπάρχουν μερικοί από τους πιο εντυπωσιακούς μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους. Ο μεγαλύτερος από τους θολωτούς τάφους είναι βασιλικός των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων και ο θόλος του έχει διάμετρο πάνω από 10 μέτρα. Η στέγη του σήμερα έχει καταρρεύσει και τώρα προστατεύεται από μεταλλική οροφή. Στους άλλους τάφους υπάρχουν βαθειά ορύγματα στο έδαφος, τα οποία ήταν αποθηκευτικοί χώροι όλων των οστών των νεκρών, μόνο όταν υπήρχε έλλειψη χώρου στο θάλαμο. Στο λόφο Παλαιόκαστρο θα βρούμε την ακρόπολη της Πελλάνας όπου οι ανασκαφές που γίνονται τα τελευταία χρόνια έφεραν στο φως λείψανα κατοίκησης πρωτοελλαδικών χρόνων περί το 2.500Πχ.

Στην νότια πλευρά του λόφου αποκαλύφθηκε τμήμα οικισμού μυκηναϊκών και ελληνιστικών χρόνων. Ο πλακόστρωτος δρόμος που υπάρχει στην περιοχή οδηγεί σε ένα κτίσμα στην κορυφή της Ακρόπολης το οποίο πιθανολογείται ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ανάκτορο της περιοχής. Οι ανασκαφές δείχνουν ότι πρόκειται για το ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας και σημασίας ανάκτορο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης. Το Ανάκτορο αποτελείται από το μεγάλο Μέγαρο και ένα συγκρότημα ιερών, αποθηκών, εργαστηρίων και άλλων λειτουργικών χώρων Έπειτα πηγαίνοντας πιο βόρεια θα οδηγηθούμε στον Λογκανίκο. Η περιοχή είναι γνωστή και για το βυζαντινό του κάστρο και τους βυζαντινούς ναούς. Το κάστρο είναι κτισμένο στην κορυφή ενός βράχου ωστόσο η θέα που προσφέρει είναι μαγευτική και σου κόβει την ανάσα. Στην περιοχή ωστόσο σώζονται μέχρι σήμερα και εφτά βυζαντινές εκκλησίες τι οποίες ο επισκέπτης θα πρέπει να επισκεφθεί οπωσδήποτε.

Τέλος ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να περπατήσει στο μονοπάτι του φαραγγιού του Κάρδαρη, στο Καστόρι, που οδηγεί στις πηγές του Πισαγγιάνη και στους Γεωργιτσιάνικους Μύλους, απολαμβάνοντας το καταπράσινο τοπίο, αφημένος στην αγκαλιά της φύσης, μακριά από το άγχος και τους θορύβους της πόλης.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

19°C
37%
4.29 m/s