Ξηροκάμπι

Ξηροκάμπι

Στον κεντρικό Ταϋγετο ακριβώς στους πρόποδες του, θα συναντήσουμε το πανέμορφο Ξηροκάμπι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής με πολλά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και γενικά με πολλά σπίτια που η αρχιτεκτονική τους παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον. Αυτό που μαγνητίζει το βλέμμα του κάθε επισκέπτη είναι το τοξωτό Ελληνιστικό γεφύρι το οποίο και χτίστηκε το 150πΧ και αποτελεί το μοναδικό της εποχής το οποίο έχει σωθεί μέχρι σήμερα.

Το γεφύρι είχε την δυνατότητα να μπορεί να ενώνει την αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη μέσω μιας ρωμαϊκής οδού. Σε απόσταση αναπνοής από το γεφύρι θα βρει κανείς και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο το οποίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Πίσω από το περίφημο αυτό αμφιθέατρο είναι κρυμμένη η είσοδος του φαραγγιού του Ανακώλου. Πρόκειται για μία περιοχή απίστευτης ομορφιάς με μεγάλους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς.

Ονομάζεται και το «Φαράγγι του Ταϋγέτου» και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Νatura 2000 φιλοξενώντας γύρω στα είκοσι είδη βλάστησης που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Tο φαράγγι είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που έχεις την δυνατότητα να το διασχίσεις οδικώς ενώ η είσοδός του βρίσκεται κρυμμένη πίσω από το υπαίθριο αμφιθέατρο της περιοχής.

Οι λάτρεις της φύσης και των πεζοπορικών διαδρομών θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν το συγκρότημα του Ταϋγέτου με το ποικιλόμορφο ανάγλυφο, τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Ασφαλώς στην περιοχή δεσπόζει και η ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου η περίφημη Πυραμίδα η αλλιώς Προφήτης Ηλίας την οποία μπορεί να προσεγγίσει κανείς μέσα από ένα μονοπάτι. Λίγο έξω από το χωριό περίπου στο λόφο του Αγίου Βασιλείου έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες αρχαιολογικές ανασκαφές οι οποίες φέρνουν στο φως ένα μυκηναϊκό ανάκτορο στην πεδιάδα της Σπάρτης. Όπως έχει γινεί γνωστό τα ανακτορικά κτίρια ήταν διακοσμημένα με διάφορες τοιχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν διάφορα μυκηναϊκά θέματα και μοτίβα.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία


Καιρός

20°C
39%
2.2 m/s