Trapela Hotel

Trapela Hotel

Το Trapela ήταν το κύριο σύστημα κυνηγιού ορτυκιών. Λέγοντας ακριβώς «Τράπελα», εννοούμε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, που θα κυνηγήσουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος συμπεριλαμβανομένου του τρόπου κυνηγιού ορτυκιού. Ο πιο επιδέξιος κυνηγός είναι ο καπετάνιος του κυνηγιού του trapela.

Όταν φτάνουν στον τόπο κυνηγιού, ο αρχηγός ορίζει τις θέσεις του καθενός στην ομάδα. Σχηματίζουν ένα είδος παραλληλογράμμου, του οποίου η μία πλευρά παρατάσσει δύο καλούς κυνηγούς με τον αρχηγό στη μέση. Υπάρχουν περίεργα ονόματα για κάθε ένα από αυτά και γι' αυτό το αναφέρω. Ο αρχηγός φώναζε «Κολίτη» και καθένας από τους άλλους δύο στην ίδια γραμμή τον «Αζαλίκα». Πάνω από κάθε «Αζαλίκα», στις μεγάλες πλευρές του ορθογωνίου στέκεται ένας άλλος κυνηγός, ο «Παραζαλίκας». Στην ίδια γραμμή, σε άλλη μεγαλύτερη απόσταση από τα «Παραζάλικα» στέκεται ένας άλλος κυνηγός, που ονομάζεται «Το Φτερό».

Ακόμη πιο πέρα, στις άλλες δύο γωνίες του ορθογωνίου στέκονται δύο ή περισσότεροι κυνηγοί, που ονομάζονται «Κυνηγοί». Σε αυτή τη θέση συνήθως στέκονται γυναίκες και παιδιά. Έχουμε λοιπόν τους «Κολίτι» δύο «Αζαλίκες» δύο «Παραζάλικες», δύο «Φτερά» και δύο όχλους του Κυνηγού. Ο καθένας τους κρατά την αποχή.

Όταν ο αρχηγός ορίζει το σημείο κυνηγιού, ο κυνηγος αρχίζει να απλώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείσει την πλευρά του παραλληλογράμμου. Στη συνέχεια, δημιουργόντας φωνές, υψώνουν το δίχτυ γύρω από τους θάμνους, έτσι πιάνοντάς τα με τα δίχτυα, ενώ ταυτόχρονα κυνηγούν τα Ορτύκια προς το μέρος όπου οι άλλοι κυνηγοί περιμένουν να τα πιάσουν.

Η κυνηγετική ταχύτητα δεν συνίσταται μόνο στο πιάσιμο του διχτυού του ορτυκιού στον αέρα, αλλά και στο ξεμπλέξιμο του πουλιού από το δίχτυ. Έχουν τσάντα στο στήθος τους. Ένα-ένα τα πουλιά, ζωντανά τοποθετούντε στο πουγκί που σχηματίζει το πουκάμισο. Για κάποιους η διαδικασία αυτή είναι υπέροχη. Για τους πιο επιδέξιους το να πιάνεις ορτύκια χωρίς αποχή είναι παιχνιδάκι. Μόλις πιάσουν ένα, το βάζουν στο πουγκί και στο τέλος το κλείνουν. Αφού πιάσουν το δεύτερο, χαμηλώνουν το δίχτυ, ξετυλίγουν τα ορτύκια από το δίχτυ, κολλώντας τα στο πουκάμισό τους για να μην φύγουν.

Όταν οι Κυνηγοί φτάνουν στη γραμμή των Φτερών, τους ενώνουν επίσης. Το ίδιο και οι Παραζαλίκες μέχρι να φτάσουν στη γραμμή του αρχηγού, όπου τελειώνει το κυνήγι της πρώτης τράπελας. Έπειτα, με τον ίδιο τρόπο, ακολουθεί το δεύτερο και έτσι η ιστορία συνεχίζεται ‘ν’. Η απόσταση μεταξύ των κυνηγών δεν είναι μεγαλύτερη από 4 μέτρα.

Το καλύτερο κυνήγι της τράπελας συνίσταται σε πλαγιές παρά στο ίσιωμα. Προφανώς οι Μανιάτες δεν περιορίζονται στο κυνήγι της τεχνικής της τράπελας. Κυνηγούν και μεμονωμένα με το δικό τους δίχτυ. Υπάρχουν επίσης πολλές γυναίκες που εκπαιδεύονται και διαχειρίζονται υπέροχα το δίχτυ. Επίσης σκοτώνουν ορτύκια χρησιμοποιώντας και όπλα.

Τα ζωντανά ορτύκια αποστέλλονται στο λιμάνι του Πειραιά και στο εξωτερικό σε κλουβιά. Όσα είναι νεκρα τα φουσκώνουν σε βάζα, τα πουλάνε ή τα κρατάνε στα σπίτια τους.

Φωτογραφίες

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τοποθεσία

Αρεόπολη, Λακωνία
2733052690

Social media


Καιρός

21°C
55%
2.26 m/s